hello world!
Published: July 15, 2021

Rekuperator zraka pri prezračevanju doma

Zračenje je ključna funkcija dobro opremljenega stanovanja. Poskrbeti moramo za to, da imamo v stanovanjskih prostorih vedno idealne razmere za udobno bivanje. Na zdravje in počutje stanovalcev vplivajo različni faktorji, ki jih imamo lahko do neke mere pod nadzorom. Za to skrbi tudi prezračevanje, ki je zadolženo predvsem za to, da v prostorih ne zastaja vlaga, ki ima lahko drastične posledice za udobje bivanja, lahko ogroža tudi dobrobit objekta in celo zdravje stanovalcev. Zato je zelo pomembno, da vgradimo dober prezračevalni sistem, v katerega sodi tudi rekuperator zraka. V sodobnih objektih je to nepogrešljiv element, ki omogoča optimalen izkoristek energije.

Dober prezračevalni sistem ima sicer različne funkcije, ne moremo se osredotočiti le na eno lastnost. Prav tako ne moremo kot najboljše izbire izpostaviti le ene vrste prezračevalnega sistema. V resnici imamo na voljo različne opcije, ki jih lahko dobro izkoristimo. Ena teh je rekuperator zraka, a obstajajo tudi dobri prezračevalni sistemi brez rekuperacije. Izbira je odvisna od lastnosti objekta in od rezultata, ki ga želimo doseči. Vedno pa lahko računamo na dobre rešitve, ki bodo v praksi zelo učinkovite, sploh če se zavedamo največjih obremenitev in znamo nasloviti največje grožnje, ki utegnejo nastati zaradi pomanjkljivega zračenja.

Rekuperator zraka pri lokalnem prezračevanju

Najbolj elegantno je v mnogih sodobnih stanovanjih lokalno prezračevanje z rekuperacijo. To predstavlja mnoge prednosti sodobnih prezračevalnih sistemov, poleg tega pa ima še nekatere druge odlike, med drugim je izvedba enostavna in možna tudi v samogradnji. A glavne prednosti prinaša prav rekuperator zraka, ki je ključna komponenta za zračenje sodobnih stanovanj.

Princip prezračevanja je enostaven, rekuperator zraka pa k temu dodaja še odlične toplotne izkoristke

Pri lokalnem prezračevanju imamo enostavno nalogo, da spravimo zrak iz notranjosti v okolje, nazaj v prostor pa spustimo svež zrak od zunaj. To že preprost prezračevalni sistem odlično opravi. Pride pa rekuperator zraka v poštev v sodobnih stanovanjih zato, ker je ta postopek zelo potraten. Izgubljamo namreč energijo, specifično toploto iz notranjih prostorov. Za ogrevanje smo že porabili veliko energije in nastali so tudi stroški, zato je škoda zaradi zračenja sprejemati toplotne izgube. Ravno tu nam priskoči na pomoč rekuperator zraka, ki zajema izhodni zrak in iz njega pridobiva energijo. Nato se ta v obliki toplote spet povrne v prostor s svežim zrakom.

Takšen sistem lokalnega prezračevanja ima vse prednosti enostavnih in učinkovitih sistemov, s tem da je tudi energetsko neoporečen. Ne bo se treba sprijazniti s toplotnimi izgubami in višjimi stroški zaradi ogrevanja, saj bo rekuperacija povrnila praktično vso energijo, ki bi jo sicer izgubili. Napreden sistem z rekuperacijo lahko prepreči tudi do 95 % toplotnih izgub, kar naredi veliko razliko v dobro izoliranih stanovanjih z varčnim ogrevanjem.

Rekuperator zraka v samogradnji

Dodatna prednost, ki jo ima lokalno prezračevanje z rekuperacijo, je gotovo v tem, da je sistem povsem enostaven. Izmenjava zraka z okolico poteka s pomočjo zračnikov, za rekuperacijo pa poskrbi rekuperator zraka, ki je prav tako dokaj enostaven element. Cel sistem je tudi dokaj poceni, tako da ne bo stroškov ne z nabavo ne z montažo.

Kar v samogradnji lahko montiramo tak prezračevalni sistem, če se seveda opremimo z vsemi potrebnimi komponentami. Še posebej to velja za lokalno prezračevanje kakšnih posameznih prostorov, ki so najbolj kritični pri zračenju – dober primer je kopalnica, lahko pa tudi kuhinja, spalnica, kakšna shramba, klet in podobno. Ti sistemi so poceni in enostavni, tako da jih lahko dobro izkoristimo v različnih prostorih, prav tako ni nujno, da služijo le zračenju enega prostora na enkrat.

Največ dela bo pri namestitvi takšnega sistema s prebojem za cevi in izmenjavo zraka. V vsakem primeru moramo zagotoviti izmenjavo zraka z okoljem, zato se naprava namesti na ustrezno odprtino. To pa je pravzaprav edini večji izziv pri izvedbi takšnega sistema v samogradnji. Končni učinek bo morda celo boljši, kot ga ponujajo bistveno dražji in kompleksnejši prezračevalni sistemi, zato se vsekakor splača premisliti o teh možnostih.

Spustimo svež zrak v stanovanje, rekuperator zraka poskrbi še za izkoristek energije

Ponudba za rekuperator zraka in ostalo opremo

Največji faktor pri tem, kako učinkovito in zanesljivo bo zračenje, je seveda kakovost uporabljene opreme. Ne moremo vedno pričakovati odličnega učinka že od najcenejše opreme, čeprav je rekuperator zraka praviloma precej ugoden kos opreme. Splača se izbrati napredne zračnike, ki bodo ustrezali našim potrebam, torej moramo tudi dobro vedeti, kaj sploh potrebujemo in kakšen učinek pričakujemo.

Pri tem nam priskočijo na pomoč ugledne trgovine, ki nudijo tudi strokovno svetovanje. Pogosto so to strokovnjaki, ki se ukvarjajo z načrtovanjem in izdelavo prezračevalnih sistemov, pri njih dobimo tudi dobavo ključne opreme. Lahko pa najdemo rekuperator zraka pogosto tudi v splošnih prodajalnah s tehnično opremo in gradbenim materialom, saj je ta oprema zelo priljubljena in hkrati precej dostopna.

Seveda je smiselno pri takšnih projektih sodelovati z mojstri, na katere se lahko zanesemo, če bomo potrebovali nekaj dodatne pomoči. V izhodišču potrebujemo kakovostno opremo, nato je treba opraviti montažo, ki jo lahko v celoti prepustimo mojstrom. Tudi pri uporabi in vzdrževanju prezračevalnega sistema pa gre opremi nameniti nekaj dodatne pozornosti.

Kontakt
Pogoji poslovanja