hello world!
Published: September 25, 2021

Pisarniški, barski in otroški stoli - kako jih izbrati?

Za stole vsekakor velja, da so nujena oprema v našem stanovanju in tudi na nekaterih delovnih mestih, v šolah ter podobnih ustanovah. Tudi v lokalih, kamor zahajamo na kave, ter v restavracijah, kjer si privoščimo dobro kosilo, so stoli nepogrešljivi elementi, ki še kako vplivajo na naše počutje ter razpoloženje.

Vemo pa da na tem svetu obstaja izjemno veliko vrst stolov. Njihova oblika in vrsta je seveda odvisna predvsem od tega, kam jih postavimo.

Barski stoli

Verjetno si znate predstavljati, kako izgledajo barski stoli. Vedno smo jih namreč občudovali kje v barih in zdeli so se nam nadvse privlačni, predvsem zaradi svojega posebnega videza.

Čeprav so na prvi pogled videti zelo neudobni, so v resnici zelo udobni stoli, odvisno tudi, za kakšne se bomo odločili. Misel nas vodi na to, da bi kupili tovrstne stole v zelo živih barvah in posebne na izgled, saj je naša kuhinja tako pusta in dolgočasna.

Za barske stole je značilno, da se že na videz močno razlikujejo od ostalih stolov. Na videz so izjemno lepi ter prostor vsekakor olepšajo. Čeprav na videz velikokrat delujejo neudobni za sedenje, kasneje ugotovimo, da temu ni ravno tako.

Pisarniški stoli

Izbira pisarniškega pohištva je lahko prava nočna mora. Od stolov in miz je namreč v delovnem okolju veliko odvisno, med drugim tudi storilnost in učinkovitost delavcev.

Ne pozabimo še na to, da v takšnem okolju stole uporabljamo vsakodnevno, pogosto kar skozi celih osem ur – to postavlja posebne zahteve glede udobja in prilagodljivosti, pa tudi glede ergonomske zasnove za optimalno držo.

Sodobni pisarniški stoli so izdelani z mislijo na vse omenjene zahteve ter mnoge druge detajle, ki se izkažejo za ključne pri dolgoročni uporabi. Posebno kategorijo pa predstavlja direktorski stol, pri katerem pridejo te odlike še posebej do izraza.

Direktorski stol je še bolj udoben, običajno ima visoko naslonjalo in tudi oporo za glavo. Takšni stoli so ergonomsko zelo dovršeni, tako da zagotavljajo prijetno in zdravo sedenje ne glede na to, koliko časa so v uporabi. Res pa je, da te prednosti niso povsem brez posledic – direktorski stol je lahko precej drag in celo za direktorje pogosto predstavlja znatno investicijo.

moderni-pisarniški-stoli

Nasploh pa velja, da pri pisarniškem pohištvu ni pametno varčevati. Glede na to, da so pisarniški stoli vsakodnevno v uporabi, je to še kako res.

Če poleg tega upoštevamo še vpliv pohištva na storilnost in učinkovitost zaposlenih, se nakup kakovostnih stolov pravzaprav izkaže za investicijo v poslovanje podjetja. Cilj mora biti gotovo ta, da pisarniški stoli omogočajo udobno sedenje in prijetno ter nemoteno delo skozi celoten delovni čas.

Za nameček moramo paziti še na to, da so stoli dovolj kakovostni in vzdržljivi, da jih kljub rednim obremenitvam ne bo treba pogosto menjati.

Otroški pisalni stol

Posebna oblika stola je zagotovo tudi otroški pisalni stol. Ta se mora seveda povsem prilagoditi otroškemu telesu. Poleg tega pa je pomemben tudi njegov videz.

Naj že na prvi pogled vemo, da je nek stol namenjen otroku. Če bo tak stol vseboval kak motiv iz otrokove najljubše risanke, ga bo zagotovo bolj z veseljem uporabljal, kot pa če bo stol popolnoma neobarvan z otroško domišljijo. Ker pa tudi otroci vedno več časa preživijo na stolu zaradi različnih šolskih obveznosti, je dobro, da je take vrste stola ergonomsko oblikovan.

otroški-pisalni-stol

Tako naš otrok nikoli ne bo imel težav s hrbtenico ali pa s križem.

Kaj pa kombinacija - ali je možno v pisarni uporabljati barske stole?

Pisarniško pohištvo je običajno zelo specifično, nenazadnje gre za delovno okolje, v katerem je vse prilagojeno optimalni storilnosti. A vseeno je v nekaterih okoljih dovolj prostora za kreativnost in lahko z domiselno uporabo pohištva v pisarno vnesemo nove koristne funkcionalnosti.

Čeprav prevladujejo pisarniški stoli, se v nekaterih primerih v takšnem okolju dobro obnesejo tudi barski in drugi stoli.

Seveda bi bilo nesmiselno barski stol uporabiti namesto pisarniškega. To bi skoraj povsem onemogočilo delo, gotovo pa bi bila učinkovitost bistveno omejena, da ne omenjamo neudobja in tudi posledic za zdravje, ki bi se pokazale pri dolgoročni uporabi na ta način.

Lahko pa tudi v pisarni oblikujemo prostore, kjer bi bila uporaba takšnih stolov smiselna. Na misel seveda pride kotiček za malico in oddih, kjer je prav od pohištva veliko odvisno. V takšnem okolju se dobro obnesejo različni stoli, ne le barski, na primer tudi jedilniški in podobni.

Je pa seveda vse odvisno od tega, kako je prostor urejen – če je v uporabi pult ali višja miza, bo to vlogo dobro izpolnil barski stol, v drugih primerih bo verjetno bolje izbrati alternative.

V pisarnah torej niso edino uporabno pohištvo pisarniški stoli. Z nekaj domišljije je možno smiselno vključiti še marsikateri drug kos pohištva. A previdno, moramo se izogniti temu, da bi nove kose dodajali samo zato, da imamo večjo raznovrstnost.

Tako kot pisarniški stoli morajo biti tudi drugi namenjeni določeni funkciji, to nalogo pa morajo kar se da dobro izpolnjevati. Če opazimo, da pohištvo ne opravlja svojega dela, pa ga brez odlašanja odstranimo.

Kontakt
Pogoji poslovanja